sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Ei aivan tarpeeksi kuollut

Rex Stout
Rex Stout
Ei aivan tarpeeksi kuollut

Book Studio 1992 – Jännityksen mestarit 61
Not Quite Dead Enough 1944

”Nimeni on Archie Goodwin, mutta kutsukaa minua vain Archieksi, ja työskentelen Nero Wolfen palveluksessa. Nero Wolfe taas on ylipainoinen olutta juova orkideafanaatikko, mutta on hänestä joskus hyötyäkin. Kuten esimerkiksi silloin, kun eräs pilailija kysyi minulta: "Kuka murhasi sen naisen, jonka seurassa olit eilen?" Tosin kysymyksessä ei ollutkaan pila - ja saadakseen vastauksen kysymykseensä poliisit panivat minut lukkojen taa. Niinpä Wolfe ahtautui nojatuoliinsa ja ryhtyi töihin - sillä jos minä joutuisin vankilaan, kuka huolehtisi juoksupojan tehtävistä?”

Kirja sisältää kaksi pienoisromaania: Ei aivan tarpeeksi kuollut ja Ansa. Kumpikin kuvaa sota-aikaa Archie Goodwinin ollessa tiedustelupalvelun majurina.

Ensimmäisessä tarinassa Nero Wolfe on laihdutuskuurilla ja kuntoilee päästäkseen myös palvelemaan isänmaataan. Isänmaa haluaisi palvelukseensa mieluummin Wolfen hekiset kyvyt, mutta Wolfe ei suostu upseerien pyyntöihin. Archie saa tehtäväkseen ilmoittautua eversti Ryderille ja hänen tehtävänään on taivutella Wolfe tutkimaan armeijan tiedustelupalvelussa ilmenneitä ongelmia. Archien naisystävä Lily Rowan pyytää myös Archielta apua, koska hänen ystävättärensä Ann Armory on vaikeuksissa. Nero Wolfea on turha kysyä, hän on toistaiseksi lopettanut etsivän työt. Löydettyään Annin tädin murhattuna, Archie keksii keinon saada Wolfe tarttumaan kumpaankin juttuun. Hän järjestää niin, että häntä itseään epäillään murhasta ja antaa kiltisti pidättää itsensä. Sitä ennen hän on välittänyt pidätyksestään tiedon lehtimiehille. Pian onkin lehdessä otsikko ”Maavoimien majuri pidätetty murhajutussa. Nero Wolfen entinen avustaja lukkojen takana.” Tämä uutinen saa Wolfen liikkeelle ja hän tutkii jutun onnelliseen loppuun asti. Lily Rowan avustaa Archieta, vaikka saakin tältä peräti outoja tehtäviä.

Toinen tarina on jatkoa edelliseen. Eversti Ryder murhataan räjäyttämällä kranaatti hänen toimistossaan. Nero Wolfe on nyt saatu suostuteltua armeijan avuksi. Yhdessä Archien kanssa hän tutkii juttua. Lily Rowan ei ole mukana, mutta eversti Ryderin sihteeri, kersantti Dorothy Bruce on. Tämä osoittautuu varsin näppäräksi ja kenraali Carpenter vakuuttikin neiti Brucen vastaavan tehtävissään kahta miestä.
Molemmat jutut ovat mitä parhaimpia Wolfe-tarinoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti