sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Pelokkaitten miesten liitto

Rex Stout
Pelokkaitten miesten liitto

WSOY 1990 – Sapo 336
The League of Frightened Men 1935

"Kun marraskuun sade yhtyy työn puutteeseen, jota jatkuu niin pitkään, että olo alkaa tuntua tuskalliselta, syntyy prologi - avainkohtaus - josta myöhemmin kehittyisi näytelmä. Paul Chapinin nimi aloitti sen, herra Hibbardin mahdoton tapaus jatkoi sitä, ja sitten sattui yllättävä katoaminen. Nero Wolfen ja Archie Goodwinin oli aika toimia. Pelokkaitten miesten liitto täytyi pelastaa runoilevan psykopaatin aikeilta.
Viimeinen suurista etsivistä, Nero Wolfe on Rex Stoutin luoma legendaarinen hahmo, ei pelkästään valtavan kokonsa takia, joka estää häntä ristimästä jalkojaan normaalipainoisen tavoin, vaan myös ilmiömäisen vainunsa ja orkideakokoelmansa vuoksi. Ja tulkoon vedenpaisumus tai maailmanloppu, päivittäisistä rutiineistaan hän ei luovu. Pelokkaitten miesten liitto on etsivä Wolfen työmaata ja Rex Stoutin valtavan tuotannon ehdottomia helmiä."

Olen toista mieltä takakannen tekstin kanssa. Tämä ei ole mielestäni Stoutin tuotannon helmiä. Yli 300-sivuinen kirja on pitkäpiimäistä luettavaa. Vasta loppupuolella tapahtumat lähtevät liikkeelle. Tämä on vasta toinen Wolfe-kirja, eivätkä henkilöt ole näissä varhaisissa tarinoissa vielä oikein löytäneet selkeitä hahmojaan. Wolfe ja Goodwin ovat kinasteleva ja yhteen sopimaton pari. Wolfen rahan ahneus tulee korostetusti esille. Tarkastaja Cramer astuu mukaan tässä ensimmäistä kertaa, mutta esiintyy vain vilahdukselta.

”Äkkiä nainen tiuskaisi Wolfelle voimallisesti: ”Te olette lihava houkka.”
Wolfe pudisti päätään. ”Silminnähden lihava, joskin itse suosin gargantuamaista. Houkka vain laajemmassa mielessä, kun se käsitetään ihmisrodun yhteiseksi ominaisuudeksi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti