sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Ennen keskiyötä

Rex Stout
Ennen keskiyötä

WSOY 1959 – Sapo 45
Before midnight 1955

"Lyömätön parivaljakko - Nero Wolfe ja Archie Goodwin - on joutunut kahden tulen väliin. Toisella puolen on joukko maailman suurimman palkintokilpailun, niin sanotun hajuvesikilpailun hermostuneita osanottajia, toisella puolen suuren mainosyhtiön vastahakoinen ja eripurainen johtokunta. Kuka murhasi kilpailun keksijän ja järjestäjän ja hankki tietoonsa miljoonien arvoiset vastaukset? Siinä ongelma, jonka kehittelyssä Rex Stout pitää lukijan tiukasti pihdeissään. Vuonna 1955 ilmestynyt teos on mestarin työtä"

Hajuveden myynnin edistämiseksi on järjestetty yleisökilpailu, jossa on määrä tunnistaa historiallisia naisia runomittaisten vihjeiden avulla. Miljoonan dollarin palkkio antaa kampanjalle julkisuutta. Monivaiheisen kilpailun loppusuoralla mukana on enää muutama kilpailija. Tässä vaiheessa kysymysten laatija murhataan ja hänen lompakostaan varastetaan oikeat vastaukset. Wolfe palkataan selvittämään varkaan henkilöllisyys, poliisin keskittyessä murhaan. Wolfen tutkimukset eivät oikein etene ja Goodwin löytää masentuneen yksityisetsivän huoneestaan: "Kiipesin yläkertaan, koputin ovelle, kuulin hänen murahduksensa sen takaa ja astuin sisään. Jähmetyin paikoilleni - en voinut muuta kuin tuijottaa. Täysissä pukeissa, kengät jalassa, hän maata rohjotti vuoteella, mustalla silkkipeitteellä. Ennenkuulumatonta!"
"Olen tehnyt pahan erehdyksen, hän sanoi."

Asianomaisten ollessa kokoontuneena Wolfen toimistoon, yksi näistä kuolee syanidimyrkytykseen juotuaan tarjolla olleita juomia. Rex Stout on onnistunut jälleen kokoamaan samoista tutuista aineksista sopivasti erilaisen tarinan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti