lauantai 28. heinäkuuta 2018

Liian monta etsivää

Rex Stout
Liian monta etsivää

Book studio 1992 – Jännityksen mestarit 67
Three For The Chair 1957

Sama teos on julkaistu myös nimellä ”3 x Nero Wolfe - Liian monta epäiltyä” (Bookkari 2010)

“Kun yhteen juttuun sekaantuu yli viisikymmentä etsivää, se on ehdottomasti liikaa. Mutta kun murhasta pidätettyinä ovat Archie Goodwin ja itse Nero Wolfe – joka fyysiseltä olemukseltaan vastaa ainakin kahta – tämä maailman suurin salapoliisi hyväksyy tilanteen stoalaisen tyynesti. Mutta onko etsiviä sittenkin liikaa – saako Cohenin Gazette kahdeksanpalstaisen otsikon: Nero Wolfe tuomitaan murhasta!
Kolme Nero Wolfe-mysteeriä yksissä kansissa!”

Kirja sisältää kolme novellia: Ikkuna kuolemaan (A Window for Death, 1956), Taimenet todistavat (Immune to Murder, 1955) ja Liian monta etsivää (Too Many Detectives, 1956). Kaksi ensimmäistä tarinaa oli ilmestynyt aiemmin The American Magazine lehdessä ja kaikki kolme julkaistiin yksissä kansissa ensimmäisen kerran 1957.

Ensimmäisessä tarinassa Wolfe ratkaisee jutun kotoisasti nojatuolissaan kuten tavallisestikin. Eräs mies on kuollut keuhkokuumeeseen aivan samalla tavalla kuin isänsäkin vuosia sitten. Eräs perheenjäsenistä epäilee vilunkia ja Wolfe todistaa kuolemantapauksen murhaksi.
Toisessa jutussa hänet on saatu houkuteltua vuoristomajaan valmistamaan diplomaateille ateria heidän pyydystämistään purotaimenista. Eräs kalastajista löytyy kuolleena rantakiviltä.
Kolmannessa tarinassa Wolfe on joutunut matkustamaan 250 kilometrin päähän Albanyyn, jossa yksityisetsivien puhelinkuunteluja setvitään. Etsivien istuessa odotushuoneessa, löydetään viereisestä huoneesta murhattu mies. Kaikkia etsiviä epäillään, mutta Wolfe ja Goodwin joutuvat jopa putkaan. Wolfe organisoi etsiväjoukon selvittämään tapausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti