sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Mustan vuoren varjossa

Rex Stout
Mustan vuoren varjossa

Viihdeviikarit 1987 - Jännityksen mestarit 6
The Black Mountain 1954

”Vanhat tuttavamme Nero Wolfe ja Archie Goodwin törmäävät niin visaiseen juttuun, että Wolfe vastoin kaikkein pyhimpiä periaatteitaan jättää rakkaat orkideansa ja 35. Läntisen kadun asuntonsa. Ensi kertaa elämässään tämä mukavuudenhaluinen mestarietsivä on valmis ottamaan millaisia riskejä tahansa, menemään minne tahansa – peräti lentokoneeseen – saadakseen läheisimmän ystävänsä murhaajan satimeen. Tehtävä edellyttää jopa vuoristokiipeilyä, joka saa sentään monessa mukana olleen Archienkin pyörittämään päätään. Ja mitä onkaan se omituinen kieli, jota Wolfe mongertaa niin sujuvasti tässä oudossa jumalanhylkäämässä maassa!”

Wolfen ystävä, ravintolanomistaja Marko Vukcic murhataan ja Wolfe päättää ottaa murhaajan kiinni. Wolfen ottotytär Carla on avustanut Markon kanssa Jugoslavian vastarintaliikettä, ja näyttää siltä, että murhaaja on tullut Jugoslaviasta ja paennut sinne takaisin. Carla lähtee sinne selvittelemään asioita, mutta Wolfe saa pian kuulla Carlan murhasta. Niinpä Wolfe ja Archie lähtevät Italiaan ja sieltä salaa Jugoslaviaan. 

Kirjassa kuvataan parhaiden seikkailujännärien tapaan kaksikon vaiheita tuolla Wolfen kotiseudulla. Archiella on pistooli ja Wolfella on puukko teipattuna jalkaansa. Kumpaakin tarvitaan. Miehet saavat yhteyden vastarintaliikkeeseen, mutta saavat kahdestaan selville murhaajan. Ovelalla juonella he houkuttelevat tämän kanssaan USA:han tuomittavaksi.
Tässäpä on mukava, tavallisista Wolfe-tarinoista poikkeava rikosjännäri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti