lauantai 28. heinäkuuta 2018

Liian monta epäiltyä

Rex Stout
3 x Nero Wolfe - Liian monta epäiltyä

Bookkari 2010
Three For The Chair 1957


Sama teos on julkaistu myös nimellä ”Liian monta etsivää” (Book studio 1992) 

 “Maineestaan tarkka, mukavuudenhaluinen ja matkustuskammoinen mestarisalapoliisi Nero Wolfe ratkoo mielellään visaisia rikostapauksia nojatuolissaan – mikäli orkideankasvatukseltaan joutaa. Onhan hänellä apunaan Archie Goodwin, korvaamaton etsivä, jolla on tarkka vainu ja huomiokyky ja joka ennen kaikkea tekee välttämättömän jalkatyön ja kerää kaiken tarvittavan tiedon.
On kuitenkin tapauksia, joissa poistuminen New Yorkin 35th Streetiltä tulee väistämättä eteen. Harmiahan siitä seuraa: pidätyksiä, murhaepäilyjä, diplomaattisia selkkauksia, epämukavia olosuhteita… eikä hovikokki Frizin ruokia ole lähimaillakaan.
Kolme Nero Wolfe-mysteeriä yksissä kansissa, Rex Stoutin parhaalta kirjoittamiskaudelta!”

Kirja sisältää kolme novellia: Ikkuna kuolemaan (A Window for Death, 1956), Taimenet todistavat (Immune to Murder, 1955) ja Liian monta etsivää (Too Many Detectives, 1956). Kaksi ensimmäistä tarinaa oli ilmestynyt aiemmin The American Magazine lehdessä ja kaikki kolme julkaistiin yksissä kansissa ensimmäisen kerran 1957.

Ensimmäisessä tarinassa Wolfe ratkaisee jutun kotoisasti nojatuolissaan kuten tavallisestikin. Eräs mies on kuollut keuhkokuumeeseen aivan samalla tavalla kuin isänsäkin vuosia sitten. Eräs perheenjäsenistä epäilee vilunkia ja Wolfe todistaa kuolemantapauksen murhaksi.
Toisessa jutussa hänet on saatu houkuteltua vuoristomajaan valmistamaan diplomaateille ateria heidän pyydystämistään purotaimenista. Eräs kalastajista löytyy kuolleena rantakiviltä.
Kolmannessa tarinassa Wolfe on joutunut matkustamaan 250 kilometrin päähän Albanyyn, jossa yksityisetsivien puhelinkuunteluja setvitään. Etsivien istuessa odotushuoneessa, löydetään viereisestä huoneesta murhattu mies. Kaikkia etsiviä epäillään, mutta Wolfe ja Goodwin joutuvat jopa putkaan. Wolfe organisoi etsiväjoukon selvittämään tapausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti