lauantai 28. heinäkuuta 2018

Lopullinen ratkaisu

Rex Stout
Lopullinen ratkaisu

Viihdeviikarit 1988 – Jännityksen mestarit 19
The Final Deduction 1961


"Jimmy on meillä. Hän on hyvässä kunnossa. Saatte hänet takaisin, jos maksatte meille 50 000 dollaria ettekä sotke viranomaisia asiaan..." Kiristyskirjeen saanut rouva on järkyttynyt. Hän ei niinkään välitä rahasumman suuruudesta - tärkeintä on, että hänen aviomiehensä säilyy hengissä. Niinpä hän vie kiristyskirjeen Nero Wolfelle. Ja järkkymättömänä kuten aina Wolfe yhdistelee palapelin osasia sillä aikaa kun hänen väsymätön apulaisensa Archie Goodwin tekee loputonta jalkatyötä New Yorkin kaduilla - keräten vähä vähältä niitä tietoja, joilla orkideoidensa parissa viihtyvä Wolfe aikoo jutun ratkaista.”


Aviomies löytyy hengissä, mutta rahat ovat kateissa. Wolfe ja Archie huomaavat, että kiristyskirjeet on kirjoitettu rouvan sihteerin koneella ja vieläpä sihteeri on ne itse kirjoittanut. Sitten sihteeri löydetään kuolleena. Aviomieskin kuolee kotonaan patsaan kaaduttua hänen päällensä. Rouva lupaa pojallensa kiristysrahat jos tämä ne löytää. Ei tietystikään löydä, vaan pyytää Wolfelta apua. Wolfe suostuu, jos saa 10 % löydetystä summasta. Wolfe keksii missä rahat voisivat olla ja lähettää Archien niitä noutamaan. Juttuun kuuluu tavanomaiset kärhämät tarkastaja Cramerin kanssa. Lopulta Wolfe pistää kaiken yhden kortin varaan ja paljastaa ryöstäjän, joka on myös kaksinkertainen murhaaja.
Tämä on melko hyvä jännäri ja keskitason Wolfe –tarina. Henkilökuvaus ei ole kovin hyvää, mutta tarina kulkee ketterästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti