sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Punaisen rasian arvoitus

Rex Stout
Punaisen rasian arvoitus

WSOY 1987 – Sapo 385
The Red Box 1936

”Molly Lauck oli perso makeisille, ja se koitui hänen kohtalokseen. Sillä juuri siinä palassa, jonka hän poimi suuhunsa pilan päiten kähveltämästään rasiasta, oli tappava annos syankaliumia. Nuoren ja kauniin mannekiinin kuolema tuo näköpiiriin lyömättömän Holmes-Watson – parin, raskaan sarjan yksityisetsivän Nero Wolfen ja hänen apulaisensa Archie Goodwinin, jolla nyt on edessään tavallista juonikkaampi juttu. Yhdysvaltalainen Rex Stout (1866 -1975) aloitti uransa verraten myöhään, mutta rikoskirjallisuuden historiassa hän edustaa alan huippuja. Ennen suomentamaton Punaisen rasian arvoitus on hänen parhaalta luomiskaudeltaan, vuodelta 1937.”

Ei hassumpi rikosjännäri. Tapoihinsa kangistunut Wolfe ei yleensä poistu kotoaan, mutta nyt hänet narrataan lähtemään toimistostaan rikospaikalle. Ne, jotka pyytävät hänen palveluksiaan, pyrkivät salaamaan häneltä totuuden, mutta sinnikäs salapoliisi selvittää kuitenkin tapahtumien kulun.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1/1988: ”Rex Todhunter Stout (1886-1975) julkaisi 1934 ensimmäisen Nero Wolfe -romaanin Fer-de-lance. Punaisen rasian arvoitus, vuodelta 1936-37, on siis alkupään Wolfe-tuotantoa. Nojatuolisalapoliisi Wolfehan on tuo yli 100-kiloinen naisvihaaja, kulinaristi, orkideoja viljelevä eksentrinen nero, jonka puolesta kenttätyön tekee Archie Goodwin. Wolfe esiintyy yli 40 Stoutin teoksessa, jotka jo varhain tuottivat kirjailijalle taloudellista menestystä. Niistä on suomennettu lähes parikymmentä. Punaisen rasian arvoitus ei valitettavasti ole merkittävästi joukosta erottuva. Reijo Lehtosen suomennoksessa ei ole huomauttamista, nokkeluuksia on riittävästi. Myrkkymurhat ovat vain aikansa eläneet; niitä on kulta-ajalla julkaistu parodioiksi saakka.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti